Президентът Румен Радев е отхвърлил предложението за преименуване на село Катуница,

...
Президентът Румен Радев е отхвърлил предложението за преименуване на село Катуница,
Коментари Харесай

Президентът не позволи село да бъде прекръстено на Вангинград

Президентът Румен Радев е отхвърлил предложението за преименуване на село Катуница, община Сандански, на Вангинград . Това излиза наяве от доклада за 2020 година на президентската комисия по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места. Идеята селото да се прекръсти на Вангинград е едно от предложенията, по които президентът се е произнесъл предходната година с помощта на комисията.

От отчета на помощния орган не излиза наяве чие е било предлагането за Вангинград. Мотивът на комисията е, че то не дава отговор на признатия принцип, че правото на самодейност за смяна в наименованието на обещано обитаемо място следва да принадлежи на органите на локалното самоуправление и би трябвало да бъде подкрепено от мнозинството от неговите жители.

По Конституция президентът наименува обекти с национално значение и обитаеми места. Той не може да трансферира това пълномощие на вицепрезидента (както може да направи за даването на българско поданство или за помилването, например).

През 2020 година помощната му комисия е провела единствено едно неприсъствено съвещание - в края на годината, на което е разгледала три преписки.

Освен по тази за Вангинград, е отказано и предлагането софийското летище да се назовава в чест на летеца. Мотивите за отхвърли са, че основателите е трябвало да се извърнат към транспортното министерство, което е принципал на летището, както и към Столична община. " През последните години в общественото пространство е имало разнообразни начинания за именуване на летището в това число и оферти до комисията, които обаче не са довели до публичен спор и съгласувателни процедури ", се отбелязва в отчета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР